Schokkende cijfers over werken tijdens de overgang
De combinatie werk en overgang kan een hele pittige zijn, daarom hebben vrouwen die én een stressvolle baan hebben (of ondernemer zijn) én door de overgang gaan een speciale plek bij mij. Nu heeft het CNV onlangs een onderzoek gedaan en gepubliceerd over ‘Menopauze en werk’ en je snapt dat ik daar niet omheen kan. Er is niet zoveel onderzoek gedaan over dit onderwerp terwijl er in Nederland zo 1,6 miljoen vrouwen tussen de 45 en de 60 jaar wonen en dat zijn de jaren waartussen de overgang doorgaans plaatsvindt.
En wat blijkt:
Het CNV heeft aan 2167 vrouwen in de overgang gevraagd hoe zij de combinatie met werken ervaren en let op:
– 60% vindt het zwaar
– 54% zegt minder productief te zijn
– 8,6% meldt zich regelmatig kortdurend ziek en slechts een enkeling meldt dat het komt door overgangsklachten.
– 7,8% meldt heeft zich langdurig (> 2 weken) ziekgemeld.
Wat voor klachten melden vrouwen?
Dat is het bekende rijtje fysieke overgangsklachten:
Opvliegers, slapeloosheid, migraine, vermoeidheid, stemmingswisselingen, hoofdpijn, e.d. Maar opvallend is dat 25% van de vrouwen ook psychische klachten meldt.
En dan blijkt dat 10% van de vrouwen een burn-out heeft gehad en nog eens 30% daar tegenaan zat. Dan hebben we het écht over een langere verzuim periode, die vervelend is voor de vrouwen die het treft en duur is voor de werkgever of voor de ondernemer die zelf uitvalt.
Onbegrip bij de leidinggevende
De meeste vrouwen waren terughoudend om aan hun leidinggevende te vertellen dat ze in de overgang waren, 681 vrouwen hadden dat gedaan.
Daarvan trof 80% een leidinggevende die er begrip voor heeft. Maar wat ik schokkend vond is dat 10% een leidinggevende had die de situatie (min of meer) belachelijk maakte. Concreet waren dat 68 vrouwen (van de oorspronkelijke 2167). Afschuwelijk vind ik dat. En dat zal het taboe dat heerst op de menopauze (zoals dat door 56% van de vrouwen wordt aangegeven) niet makkelijk oplossen.
Of de leidinggevende genegen is om de vrouwen met klachten tegemoet te komen valt te bezien, de meeste vrouwen ervaren dat niet zo.
(Loop)baan perspectief
Op de vraag of vrouwen vreesden voor hun baan of voor hun carrierekansen als ze openlijk hun klachten bespraken waren de antwoorden niet erg hoopvol. 20% vreesde voor haar baan en 27% vreesde voor haar carrièrekansen als ze openlijk haar klachten besprak. Misschien verklaart dit waarom maar 1/3 van de vrouwen hun leidinggevenden vertelden over hun situatie.
Oplossingen
Als je dit zo leest dan snap je dat vrouwen op zoek gaan naar steun en oplossingen. Ze komen terecht bij bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon en de bedrijfsarts. Zij geven aan dat beide toch expertise missen. Want ze (58 %) geven aan dat de vertrouwenspersoon beter geschoold moet worden in deze problematiek en maar liefst 66% zegt dat over de bedrijfsarts.
Er werd in het onderzoek niet gevraagd naar voorlichting voor de leidinggevende, terwijl dat toch degene is waar de vrouwen direct mee te maken hebben.
10% loste haar problemen op door minder te gaan werken. Hoeveel vrouwen hun baan verloren vertelt het onderzoek niet.
Hulp
Als overgang gerelateerde klachten bij jou (of iemand die je kent) tot onbegrip of conflicten leiden op je werk, weet dat je niet alleen bent! Heel veel vrouwen ervaren deze problemen.
En je bent écht niet alleen want als je wilt praten over jouw situatie en de manier waarop jij het aan kan pakken op je werk, neem dan contact met me op. (info@tijdomvoorjezelftekiezen.nl) Laat het niet escaleren of leiden tot verzuim of het verlies van je baan!
Vind je dat er op jouw werk meer aandacht aan mag worden besteed? Breng me dan in contact met jouw manager of met de HRM afdeling of de verzuim coördinator of zelfs bedrijfsarts. Dan kunnen we werken aan een voorlichtingstraject want daardoor krijgt de werkgever inzicht in wat er gebeurt en hoe hij of zij de werkneemster het beste kan helpen. En daar wordt uiteindelijk iedereen beter van!
Meer lezen?
Vind je dit interessant en wil je meer lezen? Lees dan hier verder: Wat doen de haperende hormonen van de overgang
De cijfers van het onderzoek vind je hier.
Birgitte Woltman werkt met 45+ vrouwen met een veeleisende baan of eigen bedrijf die het gevoel hebben stil te staan of vast te lopen in hun werk of leven. Ze hebben stressklachten en herkennen zichzelf niet meer en hebben het gevoel dat ze er alleen voor staan.
Birgitte helpt ze een keuze te maken die recht doet aan hun talenten, competenties, levenservaring én aan hun verlangens en ambities.
Download hier het gratis e-book “Hoe jouw droomwerk zich in 3 stappen onthult”.