“Maar wat is dan je favoriete probleem?” vroeg ik aan Angelique.

Ze keek me met grote ogen aan en werd stil. Het afgelopen half uur was ze behoorlijk leeggelopen, tot tranen aan toe. Ze had net een opsomming gegeven van alle problemen waar ze nu mee geconfronteerd werd. Doorgaans kon ze dat allemaal wel aan maar nu was het te veel.

Klanten waren veeleisend waardoor ze onder tijdsdruk creatieve oplossingen moest bedenken. Dat ging te snel voor de mensen waar ze mee samenwerkte en die lagen dwars. Zij vroegen extra aandacht en daar had ze de tijd niet voor. En boven alles was ineens haar computer ermee opgehouden waardoor ze dagenlang of offline had gezeten of naar andere werkplekken had moeten uitwijken. En er was nog veel meer….

Chaos

Het bleef stil en ik herhaalde mijn vraag: “Wat is je favoriete probleem, het probleem waar je ’s morgens al zin in hebt om aan te pakken, waar je energie van krijgt en waarvan je weet dat je er goed in bent?”

Ik zag dat ze naar binnen keerde en bij zichzelf te rade ging. Het duurde even en ze stamelde: “Weet je, normaal vind ik het heel leuk als alles tegelijk komt. Als er chaos ontstaat en als mensen er onderling niet uitkomen. Ik hang er dan boven, zorg dat ik goed van iedereen hoor en begrijp wat het probleem is en dan kan ik ze op een of andere manier wel weer met elkaar verbinden en trek ik het project weer vlot.”

Meegetrokken

Ik vroeg wat er nú anders was waardoor ze er nú niet boven kon hangen. “Hmmm, tja,… ik voel dat ik erin meegetrokken word en dat ik meer met mijn eigen oplossingen en ideeën bezig ben, dan dat ik aandacht aan de mensen geef.”

In antwoordde dat ik het een mooie ontdekking vond en vroeg haar wat ze nodig had om er weer wél ‘boven te kunnen hangen’. Daar gingen we verder op in en ze ontdekte de achterliggende persoonlijke patronen die daar een rol in speelden. Het werd een mooi en diepgaand gesprek.

Opnieuw het favoriete probleem

Toen we daar weer uitkwamen, stelde ik nogmaals de vraag: “Wat is je favoriete probleem?” Ze moest lachen en antwoordde: “Ik vind het heerlijk als er een grote chaos heerst in een team, als onduidelijk is hoe wordt samengewerkt en hoe problemen worden opgelost waardoor we niet de resultaten halen die we moeten halen. En nu weet ik precies wat ik moet doen om weer verder te kunnen!”

Wat op dit moment haar grootste probleem leek te zijn, is ook haar favoriete probleem en is in wezen haar specialisme; dat wat ze het liefste doet en waar ze goed in is. Daar blijft het niet bij, het is verbonden met haar kern, met wat voor háár zin- en betekenisvol is. En ja, het gaat niet altijd van een leien dakje soms moeten er groeistappen worden gemaakt.

Jouw specialisme

Zo werkt het voor jou en mij ook. Dát wat je favoriete probleem is, is ook het specialisme waarop jij onderscheidend bent en waarde levert.

Of je nu in loondienst, voor opdrachtgevers of klanten werkt, jij hebt een specialisme. Door wie jij bent en door de manier waarop jij werkt.

Dát is waarvoor je wordt uitgenodigd in een sollicitatiegesprek, waardoor je loopbaanstappen zet of waardoor klanten met jou willen werken.

Wil je onderzoeken wat jouw specialisme is, waar jij goed in bent en waar jouw kracht ligt? En het dan ook nog op zo’n manier verwoorden dat je aantrekkelijk wordt voor werk- of opdrachtgevers of klanten?

Neem dan contact met me op, het is nu net mijn specialisme om daar met jou aan te werken.

Birgitte Woltman werkt met 45+ vrouwen met een veeleisende baan of eigen bedrijf die het gevoel hebben stil te staan of vast te lopen in hun werk of leven. Ze hebben stressklachten en herkennen zichzelf niet meer en hebben het gevoel dat ze er alleen voor staan.

Birgitte helpt ze een keuze te maken die recht doet aan hun talenten, competenties, levenservaring én aan hun verlangens en ambities.

Download hier het gratis e-book “Hoe jouw droomwerk zich in 3 stappen onthult”.

Birgitte Woltman

Birgitte Woltman werkt met 45+ vrouwen met een veeleisende baan of eigen bedrijf die het gevoel hebben stil te staan of vast te lopen in hun werk of leven. Ze hebben stressklachten en herkennen zichzelf niet meer en hebben het gevoel dat ze er alleen voor staan.

Birgitte helpt ze een keuze te maken die recht doet aan hun talenten, competenties, levenservaring én aan hun verlangens en ambities.

Volg je mij al?